Porto Carras
 
 
 
 
 

Οινοτουρισμός

Ιστορία

Ο οινοτουρισμός είναι το είδος του τουρισμού που ο σκοπός του περιλαμβάνει τη γεύση, την κατανάλωση ή την αγορά του κρασιού από το μέρος παραγωγής του. Η διαφορά του οινοτουρισμού με τα άλλα είδη του εναλλακτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού, είναι πως ο οινοτουρισμός αποτελείται από επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιίες, όπου ο τουρίστας μπορεί να γευθεί κρασιά, ή και ακόμη να πάρει μέρος στη συγκομιδή των σταφυλιών.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια πολύ εκτεταμένη περιοχή, που περιλαμβάνει 3 αμπελουργικές περιφέρειες: την αμπελουργική περιφέρεια Ηπείρου, με τους οίνους ΠΓΕ Ήπειρος, την αμπελουργική περιφέρεια Μακεδονίας, με τους οίνους ΠΓΕ Μακεδονία και την αμπελουργική περιφέρεια Θράκης, με τους οίνους ΠΓΕ Θράκη. Πρόκειται για κάποιους από τους πιο ιστορικούς αμπελώνες στην Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, οι αμπελώνες στη Βόρεια Ελλάδα διακρίνονται για το υψηλό δυναμικό τους. Σε ανάλογο επίπεδο, ο οινοτουρισμός στη Βόρεια Ελλάδα είναι σαφώς πολύ πιο οργανωμένος από κάθε άλλο τμήμα της Ελλάδας.

Νότια της Θεσσαλονίκης είναι η περιοχή της Χαλκιδικής. Πρόκειται για το παραθεριστικό κέντρο όλης της Bόρειας Ελλάδας και όχι μόνο! Η Διαδρομή του κρασιού της Χαλκιδικής διατρέχει τους αμπελώνες στη Χαλκιδική, που παράγουν τους οίνους ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΓΕ Χαλκιδική, ΠΓΕ Σιθωνία .

Η Χαλκιδική έχει πολλούς και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Σταγείρων και Σιδηροκαυσίων, ο αρχαιολογικός χώρος Ακάνθου, ο αρχαιολογικός χώρος Μένδης, ο αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου και ο αρχαιολογικός χώρος Ποτίδαιας. Στην περιοχή της Κασσάνδρας μεγάλο ενδιαφέρον έχει το σπήλαιο Πετραλώνων, ενώ σημαντικό τμήμα της Διαδρομής του κρασιού της Χαλκιδικής βρίσκεται στη Σιθωνία. Της προσοχής του επισκέπτη δεν πρέπει να διαφύγει το πανέμορφο ορεινό τμήμα της Χαλκιδικής και ιδίως οι περιοχές της Αρναίας και του Πολυγύρου, όπου και το αρχαιολογικό μουσείο. Ιδιαίτερη εκδρομή αλλά και τόπος διακοπών αποτελεί το νησάκι της Αμμουλιανής. Η Διαδρομή του κρασιού της Χαλκιδικής δεν θα ολοκληρωθεί φυσικά χωρίς επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

Σε μία τόσο εκτεταμένη περιοχή, οι δυνατότητες για τουρισμό είναι πολύ μεγάλες και καλύπτουν όλες τις εποχές του χρόνου αλλά και όλες τις επιδιώξεις και επιθυμίες των επισκεπτών. Τον οινοτουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα διευκολύνει εξαιρετικά η Εγνατία Οδός, που διατρέχει τη Βόρεια Ελλάδα από άκρο σε άκρο, προσφέροντας γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις.

Είναι φανερό ότι με μία τόσο μεγάλη γκάμα επιλογών, όσοι επιλέξουν να κάνουν οινοτουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουν πολλά να δουν και να μάθουν και πολύ περισσότερα να απολαύσουν!

Φιλοξενία

Περίπατος σ' έναν φημισμένο και ιστορικό αμπελώνα σημαίνει απόδραση από τη καθημερινότητα και αναζωογόνηση . Και όλοι εμείς, εδώ στο Κτήμα Πόρτο Καρράς έχοντας ζήσει και οι ίδιοι την εμπειρία αυτή, θελήσαμε να την μοιραστούμε με τους φίλους του κρασιού και τους λάτρεις της φύσης! Το οινοποιείο μας το Domaine Porto Carras είναι επισκέψιμο και στους χώρους του μπορούν να οργανωθούν γευσιγνωσίες, επαγγελματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και γεύματα.

Επιπρόσθετα, έχουμε την χαρά να υπάρχει σε απόσταση αναπνοής από το οινοποιείο το διεθνούς φήμης και αίγλης ιστορικό συγκρότημα Porto Carras Grand Resort που με διακριτική πολυτέλεια και απαράμιλλη ζεστασιά μπορεί να φιλοξενήσει μικρά και μεγάλα γκρουπ φίλων του κρασιού και της γαστρονομίας. Οι φίλοι και λάτρεις του κρασιού θα μπορούν να ζουν για κάποιες μέρες την εμπειρία της δημιουργίας του κρασιού, να γεύονται νόστιμες συνταγές της τοπικής κουζίνας μαγειρεμένες με μεράκι και σε ιδανικό συνδυασμό με τους οίνους και τα αποστάγματα του κτήματος μας.

Η θέα από το οινοποιείο και τους αμπελώνες είναι εκπληκτική και συνδυάζει τις ορεινές Πλαγιές του Όρους Μελίτων με το βαθύ μπλε της θάλασσας του Τορωναίου κόλπου και προσφέρει ξεχωριστή ηρεμία και γαλήνη. Επιπλέον η διαμονή στο Porto Carras Grand Resort, εξασφαλίζει γρήγορη πρόσβαση σε πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές με ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον όπως το Άγιο Όρος.

Προσοχή όμως, γιατί κατά το τυπικό, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άρρενες και έτσι οι κυρίες θα αρκεστούν στον περίπλου του Όρους, με μια από τις θαλάσσιες εκδρομές, που προσφέρονται είτε από την Ουρανούπολη, είτε από την Ιερισσό.

Τα προγράμματα ξενάγησης & γευσιγνωσίας του οινοποιείου είναι τα ακόλουθα:
  • Ξενάγηση οινοποιείου & γευστική δοκιμή 5 κρασιών συνοδεία τυριών
  • Ξενάγηση οινοποιείου & γευστική δοκιμή & γεύμα
  • Σεμινάριο & ξενάγηση οινοποιείου, γευστική δοκιμή & γεύμα
  • Ξενάγηση οινοποιείου, γευστική δοκιμή, διαμονή στο ξενοδοχείο πρωινό & γεύμα
Παρακαλούμε επικοινωνήστε έγκαιρα μαζί μας για να οργανώσουμε την επίσκεψή σας στο 0030.2310.253758 ή στείλτε μας e.mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.